вівторок, 4 червня 2019 р.

Урок - гра «Я знаю, я виконую». З ПДР і ТБ учнів.

Урок - гра «Я знаю, я виконую».                                                                                                               

Учні сідають або стають у коло , коли вони чують речення і погоджуються з ним тоді  переходять або пересідають на інше місце.
Вчитель задає питання (не вірні виділенні ) :
1. Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку.
2. Пішоходи, які переносять громіздкі предмети, або особи, які пересуваються в кріслах колісних без двигуна, ведуть мотоцикл, велосипед можуть рухатися по краю проїзної частини в один ряд.

3.За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.
4.У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе.
5.Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а коли їх немає — по узбіччю дороги у напрямку руху транспортних засобів колоною, але тільки у світлу пору доби і лише в супроводі дорослих.
6.Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.
7.Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, пішоходи не повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.
8.На трамвайних зупинках, не обладнаних посадковими майданчиками, пішоходам дозволяється виходити на проїзну частину лише з боку дверей і тільки після зупинки трамвая.
9. У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортної пригоди він повинен подати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців, повідомити орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття поліцейських.
Правила поводження з піротехнічними та вибухонебезпечними предметами.
10. Я купую якісь новенькі, невідомі піротехнічні іграшки з лотка на вулиці?
11. Незалежно від того, в якій країні виготовлено піротехніку, вона не може бути абсолютно безпечною. Тому, обов’язково треба навчитися правильно з нею поводитися.
12. Забороняється використовувати вироби, які мають наявні дефекти: зіпсовані, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.
13. Продаж  піротехнічних засобів має певні обмеження (зокрема, за віком покупця). Купувати піротехнічні вироби мають право виключно дорослі, діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків (дорослих).
14. Їм необхідно забезпечити хороший огляд та безпеку, а для цього розташуйте їх на відстані 1-2  метрів (20-25 метрів) від пускового майданчика, обов'язково з вітряної сторони.
15.Необхідно пам'ятати, що після 23.00, запускаючи феєрверки та застосовуючи хлопавки, ви можете увійти в конфлікт із Законом, заподіявши незручності для оточуючих людей.
16.              не можна носити піротехнічні іграшки у кишенях;
17.              пам'ятайте, що піротехнічні вироби бояться вологи - це може позначитись на їх роботі;
18.              якщо піротехнічні вироби відсиріли, сушіть їх на відстані від нагрівальних приладів;
19.               Обережно - ртуть!
20.              Ртуть - метал сріблисто-білих кольорів, у звичайних умовах легко рухлива рідина, що при ударі розділяється на дрібні кульки, в 13,5 разів важче, ніж вода.
21.              Температура  ртуті і її з'єднань дуже отрутні.
22 .Ртуть вражає нервову систему, а тривалий вплив її викликає навіть божевілля.
23. Корисні гриби - бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні
24. Отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку
25. Отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.
26. У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: біль всередині, розлад шлунку, нудота, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість.
27. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга - ширша.
28.              отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.( Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Бліда поганка пахне майже так, як і печериця)
29                опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. (Потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах);
30.цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні. Побуріння чи почорніння цибулі і часнику залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, яка є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
31. Алкоголізм – це надмірне вживання спиртних напоїв, що веде до цілого ряду шкідливих наслідків як для самих алкоголіків (тих, що п'ють), так і для тих, що їх оточують.
32.Слід нагадати, що від алкоголю як і від тютюнопаління, легко позбавитися.
33.Тютюнопаління – найрозповсюдженіша шкідлива звичка серед великої кількості населення практично всієї планети.
34.Діти починають палити в старших класах, щоб самим собі здаватися самостійніше, незалежнішими, доросліше і вище за інших однокласників.
35.Льодостав – це період, коли спостерігається нерухомий крижаний покрив на річці або водоймі.
36.Ніхто не знає товщини льоду, ніхто не може запобігти біді. Наша зима особливо небезпечна.
37.Велосипед завжди був і залишається одним із улюблених засобів пересування, захоплюючим видом спорту і туризму.
38.Сучасний велосипед - це здоровий спосіб життя, можливість подорожувати та милуватися краєвидами, безліч цікавих друзів-велосипедистів і, що для підлітка теж важливо, престиж.
39. У перекладі з латинської велосипед означає "швидкі ноги".
40.              Рухатися по дорозі на мопедах дозволяється особам, які досягли 16-річного, на велосипедах - 14-річного віку.
41.Мопеди і велосипеди повинні бути обладнані звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду - білого кольору, по боках - оранжевого, ззаду - червоного. Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на мопеді необхідно увімкнути освітлення, на велосипеді – ліхтар (фару).
42. Водії мопедів і велосипедів, рухаючись групами, не повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.
43. повині рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїзній частині, коли навіть  поряд є велосипедна доріжка;
44. під час руху триматися за інший транспортний засіб;
45. буксирування мопедів і велосипедів;

46.Множинні укуси бджіл або ос можуть бути небезпекою для людини, особливо у разі підвищеної до них чутливості.
47.              якщо жало все ще знаходиться в шкірі, видаліть його: зішкребіть нігтем або яким-небудь предметом;
48. Якщо вас або ще кого-небудь укусить змія,  ви повинні вживати заходів швидко, але без паніки.
49.Понизити швидкість розповсюдження отрути по тілу,  щоб дати організму максимальну можливість протистояти отруєнню.
50.              знайдіть місце укусу і ретельно промийте його водою; розмістіть постраждалого таким чином, щоб місце укусу знаходилося нижче тіла;
51.      при можливості, помістить кінцівку у холодну воду – це уповільнить повернення крові.
52.      джгут при укусах змій слід накладати лише в тих випадках, коли не увінчалися успіхом всі інші способи припинити кровотечу.
53.            надрізати краї ранки — це може лише відкрити додаткові шляхи для проникнення отрути в тіло;
54.  намагатися ротом відсмоктувати отруту з ранки,  оскільки вона може легко проникнути крізь слизову оболонку вашого рота;
55.  давати пити алкоголь; довго тримати джгут – це призведе до втрати кінцівки.
56.  Основними ознаками харчового отруєння є порушення дихання, свідомості, серцевої діяльності, блювання, пронос, біль у животі.
57.            При отруєнні харчовими продуктами, особливо м’ясними, симптоми отруєння виникають через 4-48 годин.
58.  Териростичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створили небезпеку для життя чи здоров’я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки,
59.      Глобальна злочинність – ще одна гостра соціальна проблема сучасності. Кількість зареєстрованих у світі злочинів у середньому зростає на 5% щороку.
60.Під час вимикання електроприладів забороняється витягувати вилку з розетки за шнур;
61. Не торкатися мокрими руками електроприладів, які знаходяться під напругою;
62.  Гра з вогнем – одна з причин пожежі;
63.  Купатися можна тільки в сонячну безвітряну погоду при температурі повітря не нижче 20-250с і води не менш ніж 18-200С;
64.      Забороняється заходити у воду глибше, ніж по пояс, людині, яка не вміє плавати;
65.      Запливайте за знаки огорожі акваторії пляжу з дорослими.

Немає коментарів:

Дописати коментар