пʼятниця, 29 березня 2019 р.

Факти про вибори у світі


У Палаті представників буде рекордна кількість жінок — демократки і республіканки зайняли понад 100 крісел. Після руху #MeToo понад 230 жінок вперше боролися за місця в Конгресі на цих виборах — це удвічі більше, ніж на проміжних виборах 2016 року

29-річна Олександрія Окасіо-Кортес від Демократичної партії стане наймолодшою конгресвумен у США.

Олександрія Окасіо-Кортес.
Олександрія Окасіо-Кортес.

Айанна Преслі — перша темношкіра конгресвумен від штату Массачусетс.
До Конгресу вперше за всю історію виборів у США пройшли мусульманки. Це кандидатки від Демократичної партії Ільхан Омар і Рашида Тлаіб.
Крісла в Конгресі також вперше займуть корінні американці Шаріс Давідс з Канзасу та Дебра Хааланд з Нью-Мексико.
Штат Колорадо вперше у своїй історії обрав на посаду губернатора відкритого гея — демократа Джареда Поліса.

Джаред Поліс.
Джаредi

Всього 5 разів за останні 105 років чинний президент вигравав крісла в Сенаті у рік, коли не було президентських виборів.
Демократична партія вперше за вісім років отримала більшість у нижній палаті Конгресу.
Демократ переміг в «консервативному» штаті. Техас — класичний республіканський штат, однак демократу Бето О'Рурку вдалося не тільки наздогнати, але й перегнати свого суперника від консерваторів Теда Круза. Республіканець отримав лише 51%, у демократа понад 48% голосів. О'Рурк зібрав рекордно велику кількість грошей на свою кампанію — більше $38 млн.
Бізнесмен-демократ Джей Роберт Пріцкер переміг в Іллінойсі і став найбагатшим губернатором в історії США зі статком у $3,5 млрд. Пріцкер є вихідцем з родини єврейських іммігрантів з Києва. 
Найвідомішим з політиків, які втратили місце в парламенті, слід вважати колишнього лідера ліберальних демократів і екс-віце-прем'єра Ніка Клегга, який поступився своїм місцем лейбористу в Шеффілді.
Він займав його 12 років і вочевидь засмутився, дізнавшись про поразку. Однак його програш, схоже, не надто шокував виборців. Одним із найбільш поширених питань в пошуковику Google в ніч після виборів був "Хто такий Нік Клегг?"

Алекс Салмонд
Image captionАлекс Салмонд втратив своє місце в окрузі Гордон в Шотландії

Серед інших "жертв" нинішніх виборів - колишній лідер шотландських націоналістів Алекс Салмонд, який програв шотландським консерваторам, і лідер фракції Шотландської національної партії в Палаті громад Ангус Робертсон, який також поступився своїм місцем консерватору.

Незвично висока активність виборців

Явка на виборчі дільниці виявилася найвищою з 1997 року. Вона зросла на 2% і склала 69%. Але є чимало виборчих округів, де вона була набагато вищою.

Джеремі Корбін привернув інтерес молоді


Джеремі КорбінКопирайт изображенияPA

Схоже, що лейбористам на чолі з лідером Джеремі Корбіном вдалося залучити молодих виборців до своєї платформи і спонукати їх до участі в голосуванні.
В округах, де проживає багато учнівської та іншої молоді у віковій групі 18-24 років, лейбористи набрали значно більше нових місць, ніж в районах зі старшим населенням. У таких округах з переважанням молоді відзначена також більш висока активність виборців.

У парламенті ніколи не було стільки жінок

У нинішній склад парламенту обрано рекордну кількість жінок. У Палаті громад їх буде понад 200 - порівняно з 196 депутатками, обраними 2015 року.
Близько 30% кандидатів цього року були жінками - 2015 року жінок було 26%.

Обрана перша жінка-сикх


Preet Kaur Gill

Лейбористка Прит Каур Гілл перемогла в окрузі Бірмінгем-Еджбастон, ставши першою в історії сикхсько. жінкою в Палаті громад.
44-річна лейбористка заявила, що інтерес до політики виник у неї під впливом покійного батька і його близького друга лорда Кінга, який був першим сикхом, обраним до британського парламенту.
У цьому окрузі з 1953 року виборці посилають в парламент виключно жінок, причому від обох основних партій.
Вибори були про "брекзит", попри усе
Лейбористи впевнено випереджали консерваторів у тих округах, де минулого року більшість проголосувала проти виходу Британії з ЄС.
І, навпаки, в тих округах, які в основному голосували за вихід з ЄС, перевага належала консерваторам.
Джеремі Корбін не вміє робити "high five"

Джереми Корбин и Эмили ТорнберриКопирайт изображенияREUTERS

Лідер лейбористів провів успішну і активну кампанію, але поки що не дуже опанував мистецтвом молодіжного вітання "high five" ("Дай п'ять"), поставивши у незручне становище міністра закордонних справ тіньового кабінету Емілі Торнберрі.

Найджел Фарадж може повернутися в політику


Найджел Фараж

Фарадж покинув посаду лідера Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) в липні минулого року, визнавши своє завдання виконаним за підсумками референдуму про вихід з ЄС.
Але тепер, після нищівної поразки його партії на нинішніх виборах, він не виключає свого повернення на цю посаду з тим, щоб боротися за "брекзит".

Хто такі демократи-юніоністи?


Лідеру партії ДЮП Арлін Фостер є чому радіти - в Палаті громад тепер буде 10 її депутатівКопирайт изображенияGETTY IMAGES
Image captionЛідеру партії ДЮП Арлін Фостер є чому радіти - в Палаті громад тепер буде 10 її депутатів

Демократична юніоністська партія (ДЮП) ще 2015 року побудувала свою виборчу кампанію на тезі, що вона стане партією, яка визначає формування коаліцій у Вестмінстері.
Тоді цього не сталося через успіх консерваторів, але тепер, в умовах "підвішеного" парламенту, роль 10-ти обраних юніоністів знову вийшла на перший план.
Керівництво ДЮП не приховує, що негативно ставиться до Джеремі Корбіна через його симпатій до партії "Шинн Фейн", але Тереза ​​Мей чи інший лідер консерваторів може стати партнером по майбутньому коаліційному уряду, оскільки обидві партії займають близькі позиції щодо "брекзиту" й інших питань на правоцентристському фланзі.
Поки що зарано оцінювати, чи цікавляться юніоністи створенням офіційної коаліції або ж просто готові підтримувати консерваторів під часи голосування з конкретних питань.

Повернення до двопартійної системи

Дві основні партії - консерватори і лейбористи - знову повернули собі домінантне становище в політиці - вперше з 1970-х років.
Цього року за консерваторів проголосувало 42% виборців, за лейбористів - 40%, а ось дрібніші партії, крім лібдемів, розгубили підтримку.
Вибори в Йорданії: 8 фактів, про які ви не знали
Олена Сотник, представник України у ПАРЄ, побувала з моніторинговою місією на виборах в Йорданії, і розповіла про цікаві факти, які вдалось побачити.

Відкриті списки

Вибори відбулись за відкритими списками — це просто, зрозуміло та доступно. Закон про вибори в Йорданії був змінений всього за 2 місяці до виборів, але це не склало жодних труднощів для виборців. Я не побачила жодної людини, яка б заплуталася в бюлетенях під час голосування.

Йорданські чорнила

Йорданія застосувала унікальний як для України запобіжник повторних голосувань однією людиною. Після того, коли громадянин зробив свій вибір та вкинув бюлетень до скриньки, він повинен був занурити палець лівої руки у чорнила! Чорнила були такими, що зберігаються (не стирались) впродовж 48 годин.

Чорнильний флеш-моб

Ідея з пальцем з пальцем у чорнилі стала не просто запобіжником — багатьох йорданців це повертало в дитинство (хто не мріяв у дитинстві як слід вимазатись чорнилом? :)), змушувало посміхатися багатьох, а ГОЛОВНЕ ПАЛЕЦЬ В ЧОРНИЛІ став найпопулярнішим фотом в соцмережах йорданських користувачів.
Для багатьох молодих людей мотивацією піти проголосувати стало те, що вони не хотіли відставати від своїх одноліток і прагнули зробити таке ж фото як у всіх. Нехай це не дуже серйозна причина, але вона змусила багато пасивних молодих людей піти на вибори.

Демократичні реформи

Страх втрати владу не є виправданням для відкладення реформ та розвитку країни. Так подумав Король Йорданії і дозволив запровадити достатньо прозору та прогресивну систему виборів. Справедливості заради, паралельно він посилив свою повноваження у призначенні Уряду, але з врахуванням зовнішніх та внутрішніх загроз, навіть все це не зіпсувало серйозного кроку на користь розвитку демократії.

Онлайн трансляція підрахунку голосів

Під час підрахунку голосів з усіх дільниць використовувались камери для прямої трансляції. Це не додало організованості в роботі комісій, помилки траплялись, але точно підсилило прозорість та довіру до такого підрахунку результатів голосування.
14333154_1267293533283101_912692679585352283_n

Молодь за бортом політичного життя

Хоч “чорнильний палець ” зіграв свою промоційну роль, але велика частина молоді все ж на вибори не пішла з однієї головної причини — їх представників не було у списках. Це обумовлено двома речами:
— обмеження віку кандидата – мінімальний вік для кандидата 30 років;
— традиційне суспільство у Йорданії не сприймає молодь серйозно, тут цінується вік та досвід.

Хлопчики наліво, дівчата направо

Окреме голосування жінок та чоловіків, помітно різна активність та ставлення до виборів. Цікавий факт , що існує квота 15 зарезервованих місць в парламенті для жінок — це приблизно 10%. Чоловіки вчинили хитро – в кожному списку є жінка, але майже завжди одна. Пройде не пройде, а шанс додаткового місця по квоті не завадить.
Доречі, наймолодший кандидат – саме жінка. 30 років й 6 місяців – познайомилася з нею в штаті Маан. Активна, розумна й досить впевнена в собі.

Свято не спинити, як і агітацію в цій країні

Вона продовжувалася весь день, вкрай незвично для нас: з використанням вантажівок, їздою по вулицях , галасом та використанням дітей для агітації. Поліція жодним чином не реагувала.
Для висновку ще раз переконалася для себе, що кожна країна має свої особливості, в тому числі історичні, які виникли не просто так, а тому грубим накладанням стандартів та практик однієї країни на іншу справжню політичну націю не побудуєш. Це стосується як Йорданії, так і України.

Немає коментарів:

Дописати коментар